Boete arbeidsinspectie
Bij het niet naleven of overtreden van de Arbowetgeving, kan de Arbeidsinspectie u bij overtredingen een (hoge) boete opleggen. Zowel u, als werkgever, als uw werknemers kunnen een boete krijgen als 1 van u beiden zich niet aan de wet houdt. Uw werknemer kan bijvoorbeeld een boete krijgen voor het verwijderen van een beveiligingsmiddel op een machine.
De boetenormbedragen voor de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling zijn terug te vinden in de Staatscourant. De wet onderscheidt zeven categorieën oplopende normbedragen. Het 1e normbedrag is 340 euro en het 7e is 13.500 euro. Het uitgangspunt van deze bedragen is een organisatie met 500 of meer werknemers. Kleinere ondernemingen betalen een percentage van het normbedrag. Organisaties met 40 tot 100 werknemers betalen bijvoorbeeld 50%.
De boete is ook afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bij een zogenoemde zware overtreding wordt het normbedrag vermenigvuldigd met twee. Een zware overtreding is bijvoorbeeld het plaatsonafhankelijk werken met gevaarlijke stoffen die niet zijn toegestaan.
De belangrijkste aandachtspunten bij een inspectie door de Arbeidsinspectie hebben te maken met de arbeidsrisico's die in een branchebrochures vermeld staan. Maar zoals u al eerder heeft kunnen lezen, zijn dit niet de enige punten waar de Arbeidsinspectie op let.
Afhankelijk van de ernst van de geconstateerde overtreding (-en) heeft de Arbeidsinspectie de volgende instrumenten tot haar beschikking:
- 1. Mondelinge afspraak - Als er geen sprake is van een ernstige overtreding, kan de inspecteur een mondelinge afspraak met een werkgever maken. Dit doet hij als hij erop vertrouwt dat deze de overtreding zonder verdere dwang zal opheffen (dit geldt alleen voor overtredingen van Arbeidsomstandighedenwet en Arbeidstijdenwet);
- 2. Waarschuwing of eis - De Arbeidsinspectie kan ook een schriftelijke waarschuwing geven of een eis tot naleving van de wet. Daarbij wordt een termijn gesteld waarbinnen de overtreding moet zijn opgeheven. Na afloop van deze termijn kan de inspecteur controleren of de overtreding naar behoren is opgeheven. Is dat niet het geval, dan maakt de inspecteur een boeterapport op;
- 3. Boeterapport - De inspecteur zegt direct een boeterapport aan, als er sprake is van een ernstige overtreding of als bij controle blijkt dat een eerdere overtreding (zie 2) niet is opgeheven. Ook als een inspecteur opnieuw eenzelfde overtreding aantreft, wordt direct een boeterapport opgemaakt.
Voorbeelden voor boeterapporten door de Arbeidsinspectie zijn:
- Het niet of onvolledig voor handen hebben van uw RI&E (incl. Plan van Aanpak);
- Het niet of onvoldoende geven van voorlichting en onderricht;
- Het niet melden van een arbeidsongeval;
- Het niet organiseren van preventietaken (preventiemedewerker) binnen uw bedrijf;
- Het niet mogelijk maken om periodiek een arbeidsgezondheidskundige onderzoek te laten doen;
- Het niet nemen van maatregelen om schadelijk lawaai te voorkomen of te beperken.
- 4. Werk stilleggen - Als er sprake is van een ernstig gevaar voor de veiligheid of gezondheid van personen, kan de Arbeidsinspectie het werk voor bepaalde tijd stilleggen. Het werk wordt tevens stilgelegd als er sprake is van ernstig gevaar voor personen. Dit kan het geval zijn bij kinderarbeid onder de 12 jaar of als werknemers met wettelijk verboden stoffen werken;
- 5. Proces-verbaal - Wanneer er sprake is van een situatie waarbij er levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van de werknemers ontstaat of te verwachten is, kan de Arbeidsinspectie een proces-verbaal opmaken. Als het bedrijf wordt vervolgd door de officier van justitie, zal de werkgever zich moeten verantwoorden voor de strafrechter met betrekking tot het strafbare feit;
- 6. Last onder dwangsom - Als een maatregel niet is uitgevoerd, kan de Arbeidsinspectie ook een dwangsom opleggen.
Terug naar Arbeidsinspectie