Wajong uitkeringen vanaf 2013
Voor nieuwe gevallen geldt dat de Wajong vanaf 1 januari 2013 alleen toegankelijk is voor jonggehandicapten die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Is iemand jonggehandicapt maar beschikt hij/zij over arbeidsvermogen dan valt diegene vanaf dan onder de nieuwe Wajong.
Wat gebeurt er met de huidige Wajong-uitkeringen of die in 2011 werden aangevraagd?
Als iemand vóór 1 januari 2010 of ná 1 januari 2010 een Wajong uitkering heeft aangevraagd dan blijven de regels gelden die bij de Wajong tot 2010 horen.
In beide situaties geldt het volgende:
- Kan iemand helemaal niet werken dan krijgt hij/zij maximaal een uitkering van 75% van het wettelijk minimumloon;
- Kan iemand (deels) werken dan wordt zijn/haar uitkering vanaf 1 januari 2014 verlaagd naar 70% van het wettelijk minimumloon;
- Bij het beoordelen van de Wajong wordt geen rekening gehouden met iemands vermogen en/of huishoudinkomen;
- In beide gevallen blijft het UWV wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wajong, ook ná 1 januari 2014.
Wat gebeurt er met de Wajong uitkeringen die in 2012 werden aangevraagd?
Vroeg iemand in 2012 een Wajong uitkering aan dan beoordeelde het UWV of hij/zij helemaal of gedeeltelijk niet kon werken. Hierbij ging zij uit van de regels van de Wajong vanaf 2010 (nieuwe situatie).
- Kan iemand helemaal niet werken dan krijgt hij/zij een Wajong-uitkering. Dit betekent dat zijn/haar uitkering maximaal 75% van het wettelijk minimumloon is. Het UWV blijft wettelijk verantwoordelijk voor deze uitkering, ook ná 1 januari 2014.
- Kan iemand (deels) werken dan krijgt hij/zij van het UWV tot aan
1 januari 2014 hulp bij het vinden en behouden van zijn/haar werk. Per 1 januari 2014 stopt het UWV zijn activiteiten. De gegevens gaan dan naar de gemeente. Vanaf dat moment gelden de regels van de bijstandswet (WWB) voor iemand. De gemeente zal vaststellen of hij/zij in aanmerking komt voor een uitkering. Deze uitkering is maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Bij het vaststellen van de uitkering kijkt de gemeente naar zijn/haar vermogen en huishoudinkomen. Dit telt dan namelijk wel mee bij het bepalen van de hoogte van iemands uitkering.
Wat gebeurt er met de Wajong uitkeringen die in 2013 worden aangevraagd?
Vraagt iemand een Wajong uitkering aan op of na 1 januari 2013 dan geldt vanaf die datum het volgende:
- Kan iemand helemaal niet werken dan krijgt hij/zij een uitkering volgens de regels van de Wajong vanaf 2010. Dit betekent dat hij/zij van het UWV een uitkering krijgt van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon en het UWV blijft wettelijk verantwoordelijk hiervoor;
- Kan iemand (deels) werken dan gelden direct de regels van de bijstandswet (WWB) voor diegene. De gemeente stelt dan vast of hij/zij in aanmerking komt voor een uitkering. Deze uitkering is maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Bij het vaststellen van zijn/haar uitkering kijkt de gemeente ook naar zijn/haar vermogen en huishoudinkomen. Dit telt dan mee bij het bepalen van de hoogte van zijn/haar uitkering.
Als de Wet Werken Naar Vermogen zou zijn aangenomen dan zouden alle mensen, die voor 1 januari 2013 een Wajong uitkering hadden aangevraagd en ontvangen, moeten zijn/worden herbeoordeeld door het UWV. De Wet Werken Naar Vermogen is echter niet aangenomen en zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2014 worden vervangen door de Participatiewet.
Terug naar Wajong uitkering