Hoogte Wajong uitkering
De hoogte van een Wajong uitkering hangt af van iemands eigen inkomsten uit werk en de mate van zijn/haar arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van deze situatie mag iemand een deel van zijn/haar inkomsten uit werk houden.
Inkomensvoorziening Wajong
De Wajong kent 4 vormen van inkomensvoorzieningen:
- Voor jonggehandicapte mensen tot 27 jaar.
Heeft iemand inkomsten uit werk tot 20% van het wettelijk minimumloon dan wordt zijn/haar inkomen tot 75% van het wettelijk minimumloon aangevuld. Verdient hij/zij meer dan 20% van het wettelijk minimumloon, dan mag hij/zij de helft van iedere 'extra' verdiende euro houden, met een maximum tot 100% van het minimumloon.
- Voor jonggehandicapte mensen vanaf 27 jaar
Werkt iemand zoveel als hij/zij maximaal kan werken, dan wordt zijn/haar inkomen tot het wettelijk minimumloon aangevuld. Maar als hij/zij echter geen of een lager inkomen heeft dan dat hij/zij zou kunnen verdienen, is zijn/haar totale inkomen lager (minimaal 75% van het wettelijk minimumloon). Voorwaarde hiervoor is wel dat diegene bereid is om te werken. - Studieregeling
Is iemand jonggehandicapt en gaat hij/zij naar school of studeert dan wordt zijn/haar inkomen uit eventuele studiefinanciering met een inkomensondersteuning van 25% van het wettelijk minimumloon aangevuld. Daarnaast mag hij/zij zonder gevolgen maximaal 25% van het minimumloon bijverdienen. - Volledig en duurzaam arbeidsongeschikten
Is iemand jonggehandicapt en volledig en duurzaam arbeidsongeschikt dan ontvangt hij/zij een volledige Wajong-uitkering (= 75% van het wettelijk minimumloon).
Tot slot, heeft iemand een Wajong-uitkering of ondersteuning bij het vinden van werk volgens de wet Wajong en krijgt hij/zij geen ouderenkorting dan komt diegene in aanmerking voor een jonggehandicaptenkorting. Dit is een heffingskorting voor jonggehandicapten van 708 euro voor het jaar 2013.
Terug naar Wajong uitkering