Tot slot willen we vanuit uw aansprakelijkheid nog even stilstaan bij het feit dat voor bepaalde doelgroepen binnen uw bedrijf of werksituaties buiten uw bedrijf, zoals jongeren, zwangere vrouwen, uitzendkrachten, zzp-ers, thuiswerk en het Nieuwe Werken aanvullende voorschriften in het Arbobesluit staan vermeld. Ook moet u de extra risico's die deze groep medewerkers en werksituaties met zich meebrengen, altijd apart in uw RI&E opnemen.
Jonge werknemers lopen binnen uw bedrijf meer veiligheidsrisico's en gezondheidsrisico's door hun gebrek aan ervaring, speelsheid en naïviteit. De Arbowet besteedt daarom dan ook apart aandacht aan jeugdige werknemers. Zij mogen bijvoorbeeld alleen op beperkte tijden bij en voor u werken.
Wat mogen jeugdigen en jongeren dan voor werk doen?
Indien u met stagiaires werkt/gaat werken, dient u als werkgever de school te informeren over de mogelijke risico's van het werk, zodat zij dit met de stagiaire kunnen bespreken. Bij bedrijven die regelmatig met stagiaires werken, zie je dat zij vaak hun werkwijze, middels een BPV-plan (plan voor beroepspraktijkvorming) op papier zetten.
In de arboregels zijn voorschriften opgenomen die te maken hebben met zwangerschap, o.a. voor de periode na de bevalling en de periode van de borstvoeding. De arbowetgeving bevat naast deze voorschriften ook een lijst met stoffen, werkprocedures en omstandigheden die schade kunnen opleveren voor zwangere werkneemsters.
Als het werk bij u namelijk niet veilig is, moet u als de werkgever de taken van de medewerkster aanpassen, haar meer pauzes geven of zelfs vrij geven.
Ook als uw werknemers in het kader van flexibel werken thuis werken, bent u als werkgever verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Bij eventuele ongevallen of letsel bij thuiswerk bent u als werkgever namelijk verantwoordelijk. Als de werkplek van uw medewerker in zijn/haar woning moet worden aanpast, bijvoorbeeld een ergonomische werktafel, stoel of goede verlichting, dan zijn de kosten voor rekening van u!
De Arbeidsinspectie (zie voor meer informatie Arbeidsinspectie) controleert ook (steekproefsgewijs) zelfs de werkplekken van uw thuiswerkers om te kijken of deze voldoen aan de eisen van de arbowetgeving.
Voor het Nieuwe Werken (HNW, plaats- en tijdongebonden of telewerken genoemd) gelden bepaalde arboregels, b.v. over werktijden, rusttijden en inrichting van de werkplek. Maar recent is gebleken dat deze regels niet altijd eenvoudig zijn toe te passen op het Nieuwe Werken. Daarom heeft de werkgroep Het Nieuwe Werken en Arbeidsomstandigheden, bestaande uit ministeries, vertegenwoordigers van bedrijven, werkgeversorganisaties en vakbonden, de 'handreiking Het Nieuwe Werken' opgesteld.
In deze handreiking staan suggesties hoe u als werkgever kunt zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor uw medewerkers bij het Nieuwe Werken. Vanaf 1 juli 2012 gelden voor het Nieuwe Werken daardoor ruimere regels. Door aanpassingen in het Arbobesluit zijn de regels voor het Nieuwe Werken straks hetzelfde als voor thuiswerk.
Werknemers die alleen werken, bijvoorbeeld monteurs, schoonmakers, beveiligingsmedewerkers of vertegenwoordigers, lopen extra risico. Alleen werkenden hebben vaak met andere arbeidsomstandigheden te maken dan andere werknemers. In de Arbowet staan duidelijke regels voor een aantal situaties waarin alleen wordt gewerkt. Heeft u binnen uw bedrijf te maken met alleen werken dan moet u in uw RI&E hier ook speciaal aandacht aan besteden.
U dient, in samenwerking met het uitzendbureau, ervoor te zorgen dat een uitzendkracht veilig en gezond binnen uw bedrijf kan werken. U informeert daarom vooraf de uitzendkracht via het uitzendbureau over het werk, de risico's en veiligheidsmaatregelen binnen uw bedrijf. Bij het inhuren van een uitzendkracht draagt niet het uitzendbureau maar u de (meeste) verantwoordelijkheid voor een uitzendkracht, en daarnaast bent u bij een ongeval op het werk in principe ook aansprakelijk!
Als u als werkgever een zzp-er inhuurt en deze krijgt op de werkvloer een ongeval, dan bent u verantwoordelijk en kunt u door de civiele rechter aansprakelijk worden gesteld. U laat immers een ander werkzaamheden bij u verrichten en dus behoort u ook voor een veilige werkplek te zorgen. De Arbeidsinspectie kan de ZZP-er echter ook aanspreken op overtredingen van de regels en hem/haar sancties opleggen.
Terug naar ArbowetWaarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?