Hoewel de reden van onze zieke medewerker in 2008 niets met de arbocatalogus in onze branche van doen had, willen wij dit onderwerp toch hieronder apart behandelen. De arbocatalogus is namelijk een oplossingenboek voor gezondheids- en veiligheidsrisico's die uw werknemers kunnen lopen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Zoals hier boven al is aangegeven, is de Arbocatalogus een document bestemd voor werkgevers, waarin veelal door vakbonden en werkgeversorganisaties op branche- of sectorniveau is vastgelegd welke maatregelen u moet treffen om binnen uw bedrijf aan de doelvoorschriften in de Arbowet te voldoen. In de Arbocatalogus worden de technieken, middelen, methodes en normen in uw branche of sector beschreven. De RIE's en arboconvenanten worden vaak als basis voor de beschrijving gebruikt. De arbocatalogus is niet vrijblijvend voor u.
Behalve dat de branche arbocatalogus door de Arbeidsinspectie dient te worden getoest, gebruikt zij deze catalogus vervolgens ook als uitgangspunt voor inspecties binnen uw bedrijf. De Arbeidsinspectie verwacht van u als werkgever dat u de doelvoorschriften op één van de manieren, zoals beschreven in de Arbocatalogus zal uitvoeren.
Wanneer uw branche geen arbocatalogus heeft, kunt u deze samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van uw bedrijf (laten) maken. In de praktijk gebeurt dit voornamelijk alleen bij heel grote bedrijven.
Een goede arbocatalogus wordt iedere 2 jaar door de vakbonden en werkgeversorganisaties in een branche geactualiseerd en behandelt minimaal de volgende punten:
Waarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?