Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn gemeenten nog steeds erg kritisch ten aanzien van de wet. In juni 2011 stemde 86% van de gemeenten tegen de toenmalige voorwaarden van de uitvoering van de Wet werken naar vermogen. Aangezien de voorwaarden sindsdien niet zijn veranderd, blijven gemeenten van mening dat het huidige wetvoorstel onuitvoerbaar is.
In het gesprek met de staatssecretaris heeft de VNG duidelijk gemaakt dat, wil de wet een succes worden, er een aantal knelpunten weggenomen moeten worden. De drie belangrijkste knelpunten voor gemeenten zijn de teruglopende rijkssubsidie voor de sociale werkvoorziening, de druk op het budget voor begeleiding van werkzoekenden en de bureaucratie rond de loondispensatie.
De VNG ziet mogelijkheden om de wet werkbaar te maken. De belangrijkste voorstellen van gemeenten zijn:
Uit de pilots loondispensatie die nu bij 32 gemeenten lopen, blijkt dat de toegangstoets een overbodige stap is die kan worden geschrapt. Het gaat om een vragenlijst van anderhalf uur, waaruit moet blijken of iemand in staat is het minimumloon te verdienen. Maar vervolgens wordt op de werkplek gekeken wat iemand in zijn mars heeft en dan wordt bij de loonwaardebepaling de 'echte' verdiencapaciteit van iemand vastgesteld. De VNG stelt voor de toegangstoets te schrappen en aan de loonwaardebepaling een adviserende rol toe te kennen.
Bron: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Waarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?