Volgens de werkgevers, die hierin een gelegenheidscoalitie vormen met de vakbonden, borduurt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te veel door op eerdere successen. In het verleden is het hem namelijk gelukt om het ziekteverzuim van werknemers met een contract terug te dringen. Maar nu hij dat ook wil doen bij de flexwerkers, handelt hij volgens VNO-NCW ondoordacht.
In de praktijk blijkt het volgens VNO-NCW onmogelijk om werkgevers te verplichten zieke flexwerkers te laten re-integreren. 'Zij zijn tijdelijk ingehuurd en hebben nauwelijks een band met de werkgever, terwijl die er tussen vaste werknemers en een werkgever wel is. Volgens VNO-NCW kan het niet de bedoeling zijn om bijvoorbeeld een strandtenthouder, die iemand in dienst neemt voor vijf maanden (maar die tussentijds ziek wordt), tot wel twaalf jaar te verplichten om die werknemer te laten re-integreren.'
Zowel de bonden als de werkgevers voorspellen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door deze nieuwe regels helemaal geen werk meer aangeboden zullen krijgen.
De wetswijziging is gebaseerd op financiƫle prikkels voor zowel de zieke flexwerker als zijn werkgever. In het deelakkoord dat VVD en PvdA gisteren sloten zijn de prikkels voor de werknemer uitgesteld. Dat is voor de werkgevers de laatste druppel. 'VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat niet acceptabel: het hele voorstel moet van tafel. Als de werkgeversprikkel wel wordt ingevoerd en de werknemersprikkel niet zal het voorstel al helemaal niet meer effectief zijn', schrijven de werkgeversorganisaties.
Bron: Intermediairpw.nl
Waarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?