Vrouwen bereiden zich tijdens de zwangerschap voor op de komst van een kind en staan minder vaak stil bij het leven na het bevallingsverlof. Ruim twaalf procent van zwangere werknemers is niet in staat de combinatie van werk en moederschap vol te houden en raakt al dan niet tijdelijk arbeidsongeschikt, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer zij verzuimen duurt dit gemiddeld twee keer langer dan vóór de zwangerschap.
Veel klachten na zwangerschapsverlof blijken een psychische oorzaak te hebben. Vrouwen ervaren een schuldgevoel wanneer ze werken in plaats van hun kind te verzorgen. Onbegrip bij leidinggevenden en collagas draagt ook bij aan het verzuimcijfer: Na de bevalling kampen sommige vrouwen met vermoeidheidsklachten en hebben zij het gevoel zich constant te moeten verantwoorden.
Toch blijkt dit vrouwen er niet van te weerhouden moeder te worden en te blijven werken. CBS-cijfers laten zien dat tussen 2000 en 2009 het aandeel economisch zelfstandige moeders met jonge kinderen gestegen is van 39 procent naar ruim 55 procent.
Vijf tips om verzuim na zwangerschap te voorkomen uit Brisk Magazine:
Het vooraf bespreken van het zwangerschapsverlof met werkneemsters en informeel contact houden tijdens het zwangerschapsverlof, verkleint de kans op stress, onzekerheid en uitval van de werkende moeder. Hierdoor daalt het verzuim aanzienlijk.
Daarmee krijgen werknemers terecht de indruk dat ze nog meedoen op het werk, ook al zijn ze daar tijdelijk niet aanwezig. De betrokkenheid blijft en dat maakt terugkeer op de werkvloer gemakkelijker.
Veel pas bevallen werkneemsters moeten wennen aan het moederschap en hebben behoefte om daarover te praten. Een werkgever met een open oor is voor hen heel belangrijk. Luisteren hoeft niet veel tijd te kosten en levert veel betrokkenheid.
Bron: HRPraktijk