Na een strafrechtelijke overtreding van de Arbowetgeving kan het OM onder bepaalde voorwaarden een transactie aanbieden of overgaan tot vervolging d.m.v. een dagvaarding.
Een transactie (of strafbeschikking) kan worden aangeboden als het bedrijf verdere strafvervolging wil voorkomen en daarbij onomstotelijk duidelijk maakt, dat de veiligheid is verbeterd en dat voor de uitkering aan slachtoffers en/of nabestaanden is gezorgd. Met het oog op de algemene preventie kan echter toch worden overgegaan tot dagvaarding.
De Richtlijn gaat uitvoerig in op de strafbare handelingen. Dat zijn kortweg overtreding van art. 6 Arbowet (verbodsbepalingen BRZO), 16 lid 10 Arbowet (verbodsbepalingen Arbobesluit), 28 en 28a Arbowet (negeren stillegging) en art. 32 Arbowet (het mogelijk ontstaan van levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van 1 of meer werknemers).
Het boetebedrag van een transactie bedraagt ten minste 110% van de op te leggen bestuurlijke boete (zie Beleidsregel boeteoplegging Arbeidsomstandighedenwetgeving). Als daaraan niet wordt voldaan wordt dit bedrag op de rechtszitting nog eens met 20% verhoogd. Bij recidive wordt de eis met 100% verhoogd, bij meermalen recidive wordt dit 200% met een eventuele eis tot een bijkomende straf of maatregel, zoals ontzetting uit de rechten, stillegging van de onderneming of publicatie van het vonnis.
Voor overtredingen van de Wet Economische Delicten die niet met een transactie worden afgedaan en ongevallen met dodelijk letsel gelden vergelijkbare bepalingen.
Als bij een misdrijf opzet is bewezen is de maximaal op te leggen boete van de vijfde categorie (art. 23 Wetboek van Strafrecht, per 1 januari 2014: 81.000 euro) of maximaal 6 jaar gevangenisstraf.
Als het financieel voordeel voor een bedrijf door de overtreding of het misdrijf groter is dan de maximaal op te leggen boete, kan een geldboete worden opgelegd van de naast hoger categorie.
Bij de hoogte van het boetebedrag wordt rekening gehouden met de omvang van het bedrijf. Alleen is het aantal categorieën minder dan in genoemde Beleidsregel. De Richtlijn hanteert drie categorieën:
een klein bedrijf voor minder dan 50 personen, middelgroot is van 50-250 en boven 250 werknemers is sprake van een groot bedrijf. Uitgangspunt is daarbij het aantal werknemers zoals vermeld in het uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Bron: Staatscourant
Waarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?