TNO analyseerde de databestanden van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden over de jaren 2005-2012. Daaruit bleek dat het percentage arbeidsongevallen onder uitzendkrachten daalde van 11% in 2005 naar 6% in 2012. Ter vergelijking: het aantal arbeidsongevallen onder vaste medewerkers bleef in deze jaren stabiel rond de 7%. In de meeste gevallen gaat het om ongevallen als gevolg van snijden, stoten, ergens door geraakt worden of beknelling.
Naast de algehele trend is ook gekeken naar trends bij subgroepen van werknemers. Hoewel het gemiddelde percentage ongevallen onder alle uitzendkrachten (9%) over meerdere jaren gemiddeld hoger ligt dan bij vaste medewerkers (7%) zijn er groepen waarbij dit lager is. Uitzendkrachten die jonger zijn dan 24 of die een baan hebben tussen de 24 en 32 uur of die werken in de vervoersector, hebben minder vaak een ongeval dan hun collega's die in vaste dienst werken.
Uitzendkrachten in de sector vervoer, in de ambachtelijke industriële en dienstverlenende beroepen, in bedrijven met minder dan 10 werknemers en jongere uitzendkrachten, hebben een hoger ongevalsrisico dan hun collega's in vaste dienst, maar het verschil is wel kleiner geworden ten opzichte van eerdere jaren. Bij laagopgeleide werkenden is nagenoeg geen verschil meer waar te nemen in het risico op bedrijfsongevallen tussen uitzendkrachten en niet-uitzendkrachten.
Bron: Stichting Arbo Flexbranche (STAF)
Waarom bij ons een ARBO offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?